Find din lokale havemand

FIND DIN LOKALE HAVEMAND

  

SENESTE NYT


Artikler
  Du er her: Forside » Hus & Have » Flere hyrer end fyrer i installationsbranchen

Flere hyrer end fyrer i installationsbranchen

I april 2012 har 23 procent af installationsbranchens virksomheder ansat nye medarbejdere. Det er en stigning på to procentpoint i forhold til sidste år. Samtidig har 18 procent af virksomhederne afskediget medarbejdere. Det fremgår af årets arbejdskraftundersøgelse foretaget af TEKNIQ Installatørernes Organisation.

? Det er et godt tegn, at næsten hver fjerde virksomhed har ansat nye folk i april. Det viser, at selvom installationsbranchen fortsat er presset på omsætningen, så er der stadig gang i virksomhederne og på jobmarkedet. Tendensen underbygges af ledighedstallene, der fra marts 2011 til marts 2012 er faldet fra 7,2 procent til 5,1 procent i elbranchen og fra 15,1 procent til 11,8 procent i vvs-branchen, siger økonomisk-statistisk konsulent i TEKNIQ Installatørernes Organisation, Klaus Mosekjær Madsen.

Installationsbranchens virksomheder har generelt set fortsat gunstige forhold, når de skal rekruttere. Men i årets arbejdskraftundersøgelse tegner der sig et billede af, at branchen står overfor en udfordring med at få udbud og efterspørgsel til at passe sammen på sigt.

Trods krisetider svarer fem procent af virksomhederne nemlig, at de har søgt forgæves efter arbejdskraft, syv procent svarer, at de har opgivet ordrer som følge af mangel på arbejdskraft og tre procent svarer, at de helt har undladt at søge i forventning om, at det ville være umuligt at finde arbejdskraft.

? Det skyldes blandt andet store regionale forskelle på installationsbranchens aktivitetsniveau. For eksempel er der en kraftig byggeaktivitet i Århus-området. Derfor ser vi, at der i enkelte lokalområder allerede nu kan være problemer med at finde de rigtige folk. Det vil kun brede sig, efterhånden som flere byggerier går i gang. I forhold til sygehuse og også generelt set gælder det, at installationsbranchen har et behov for fagligt stærk arbejdskraft, hvor der er rift om de personer, der har en specialiseret viden indenfor for eksempel energioptimering samt styring og automation, siger Klaus Mosekjær Madsen.

I arbejdskraftundersøgelsen vurderer 16 procent af virksomhederne, at det vil blive sværere at rekruttere arbejdskraft indenfor de kommende to år.

? Det er endnu et tegn på, at situationen på arbejdsmarkedet er ved at vende til øget efterspørgsel. Det er godt for de ledige, men det betyder også, at branchens virksomheder skal have fokus på fastholdelse og dygtiggørelse af medarbejdere og indtag af lærlinge, siger Klaus Mosekjær Madsen og fortsætter:

? Det er nu, branchen skal forberede sig på den situation, hvor omsætningen og arbejdskraftbehovet igen stiger - selvom det naturligvis kan være vanskeligt at forholde sig til, når der ikke er nogen rekrutteringsproblemer i øjeblikket. Heldigvis er der klare tegn i arbejdskraftundersøgelsen på, at virksomhederne er opmærksomme på situationen og både tænker langsigtet og tager ansvar for de behov branchen har om et par år.

Det ses blandt andet i forhold til udviklingen inden for efteruddannelse, hvor aktiviteten ? trods et fald i 2011 ? fortsat ligger pænt over niveauet i årene op til krisen.

Det samme gør sig gældende på lærlingeområdet. På baggrund af årets arbejdskraftundersøgelse, ser det ud til, at lærlingesituationen vil blive bedret i de kommende år.

? Andelen af virksomheder, der ikke planlægger at ansætte en lærling i løbet af kalenderåret er stærkt faldende. I 2012 forventer 49 procent, at de ikke skal ansætte lærlinge. Den andel falder til henholdsvis 36 procent og 32 procent i 2013 og 2014, siger Klaus Mosekjær Madsen og fortsætter:

Årsagen til stigningen er blandt andet, at virksomhederne er bevidste om egne og branchens behov i fremtiden.

? Arbejdskraftundersøgelsen viser, at virksomhederne, trods økonomisk usikkerhed, også vægter det fælles ansvar i forhold til arbejdskraftbehovet på sigt, siger Klaus Mosekjær Madsen.

Han hæfter sig ved, at hele 51 procent af virksomhederne svarer, at de, uagtet en faldende aktivitet, tager hensyn til arbejdskraftbehovet på lang sigt, når virksomheden ansætter lærlinge.

? Det er meget positivt, at der i både el og vvs-virksomhederne er så stor forståelse for behovet på lang sigt. Det har stor betydning, for der er ganske simpelt behov for, at vi får uddannet lærlinge, så der kommer nye fagligt stærke kræfter på arbejdsmarkedet, siger Klaus Mosekjær Madsen, der tilføjer, at der er behov for at skabe lærlingepladser inden for det traditionelle marked, men i mindst ligeså høj grad er der behov for lærlingepladser inden for branchens specialer.
 
NYESTE


SENEST OPDATEREDE



MEST BRUGTE



MINDST BESØGTE



HÅNDVÆRKER


Seneste Søgninger


Privacy Policy