Find din lokale havemand

FIND DIN LOKALE HAVEMAND

  

SENESTE NYT


Artikler
  Du er her: Forside » Hus & Have » Sådan spiller sensommeren

Sådan spiller sensommeren

Floradania har bedt havebogsforfatteren Signe Wenneberg om at komme med sine bedste ideer til sensommerhaven. Hver uge denne sommer har hun taget haven under kærlig behandling i AFTENSHOWET på DR1.

?Sommeren er forbi nu og den nærmest fløj af sted??CV. Jørgensen

Når familierne vender hjem til haverne efter sommerferien ? venter et lidt trist syn. Ikke kun fordi der måske har været tørke, men også fordi haven er falmet.

Når haven ser sådan ud, så er det værd at notere sig det ? og gøre noget ved det. For haven kan være den mest vidunderlige, frodige, blomstrende oase i mange måneder endnu. August, september og oktober er rigtig gode havemåneder.

Sommeren er ikke forbi endnu ? sådan som CV. Jørgensen sang ? selv om sommerferien næsten fløj af sted.

Pimp din sensommerhave
Det handler om at erkende, at der er tre måneder endnu, hvor vi gerne vil have smukke krukker på terrassen, på altanen eller på hovedtrappen. Så op med alt det visne og kedelige. Og ned med nogle af alle de fine ting, der er at hente i butikker og havecentre lige nu.

De et-årige og de flerårige planter
Der er to måder at gøre det på med krukkerne. Enten kan de tilplantes med et-årige smuk-i-en-fart-men-ikke-langtidsholdbare planter. Og det har mange fordele. Men når krukken trænger til udskiftning, er der ingen anden vej for det kedelige eller visne indhold end på komposten.

Den anden mulighed er at tilplante (nogle af) krukkerne med stauder - med flerårige sommerblomster og krydderurter.

I min have er der gang i rigtig mange krukker, fordi der er mange kringelkroge og trapper og belægninger, der skal muntres lidt op. Krukkerne i min have består både af etårige og af stauder ? og endda også af rabarberplanter, figentræer og roser, der godt kan lide at sunde sig lidt i en stor krukker. Plus en hel del chilier og tomater, der jo er ganske et-årige ? men sikke en fornøjelse mens de er her.

Krukkerne med flerårige planter er fyldt med rosmarin, hvidløgsurt, hosta, hortensier, løvefod, verbena, georginer (som er flerårige, hvis roden gemmes i kælderen, det er besværligt, men godt). Så er der lavendler (den gamle type kommer igen, når de plantes ud i haven, mens sommerfuglelavendlerne er en engangsfornøjelse).

Genbrugsplanter
I disse finanskrisetider falder det sommetider nogen for brystet, hvis man anbefaler forbrug. Men jeg vil bare lige sige, at forbrug af blomster og planter er noget andet. Det er noget helt, helt andet.

Her handler det om bæredygtighed og den omtanke, der ligger i at tænke en lille smule over sit forbrug, også i haven. Og ud fra det synspunkt er stauderne et godt bud. Her er nemlig tale om noget så godt som genbrugsplanter. Planter, der kommer igen og igen, år efter år. Og som efter de har været smukke i altankasser og krukker, kan flyttes rundt, deles (gerne med naboen) og give glæde i mange år fremover.
 
NYESTE


SENEST OPDATEREDE



MEST BRUGTE



MINDST BESØGTE



HÅNDVÆRKER


Seneste Søgninger


Privacy Policy